Omgeving

Een schets van Spanje

De flamenco, stierenvechten, tapas-bars en plechtige paasprocessies - het hoort allemaal bij Spanje. Een zeer divers en fascinerend land! In Spanje worden vier officiële talen gesproken: Castiliaans (meest gangbaar), Catalaans, Baskisch en Galicisch.

Een land met een oppervlakte van 504.750 km2 en 39,4 miljoen inwoners. Vergelijk dit eens met de gegevens van Nederland, een oppervlakte van 40.844 km2 en bijna 17 miljoen inwoners.

Spanje is opgedeeld in 15 autonome deelstaten. Een daarvan is Valencia, waar de provincies Alicante en Murcia onder vallen. Valencia is een smalle landstrook van ongeveer 300 km lang aan de Costa Blanca en een stukje van de Costa Cálida.

De Costa Blanca

Aangenaam paradijs
De Costa Blanca (de witte kust) ligt aan de zuidoostkant van Spanje. Het is een waar paradijs, met meer dan 320 zonnige dagen per jaar, lange witte stranden, een diepgewortelde cultuur en schone lucht door de afwezigheid van industrie.

Met drie internationale vliegvelden (Valencia, Alicante en Murcia), een prima spoorwegnet langs de kust en veel nieuwe snelwegen is dit deel van Spanje bij uitstek geschikt om bezoekers te bedienen. Veel Noordeuropeanen hebben deze streek aan de warme Middellandse Zee reeds ontdekt en brengen er hun vakantie door. Anderen besluiten om er permanent te wonen. De Costa Blanca is voor veel mensen inmiddels een thuisbasis geworden.

Strand
Alicante is met de mooie palmenboulevard en de gezellige winkelstraat een van de bekende steden aan de Costa Blanca. Het gebied dankt zijn naam aan de kilometers lange stranden en trekt vele zonaanbidders en plezierzoekers aan.

De zon schijnt er bijna altijd en de azuurblauwe Middellandse Zee nodigt het hele jaar uit tot een frisse duik. Het zandstrand ligt op ca. 10 min rijden met de auto, die vlak bij geparkeerd kan worden. Het strand loopt geleidelijk af in zee en is daarom zeer geschikt voor kinderen. In het hoogseizoen wordt het strand bewaakt door strandwachten. Ook is er veel speelapparatuur op het strand geïnstalleerd.

Klimaat en gezondheid
Zowel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als artsen die aan de Costa Blanca praktijk houden, verklaren dat de bewoners van de Costa Blanca gezonder en met minder lichamelijke klachten leven dan menigeen elders. Met name patiënten met verschijnselen als astma, reuma, hart- en vaatziekten, allergieën en psoriasis, hebben over het algemeen veel baat bij het gezonde klimaat van de Costa Blanca met zijn lage luchtvochtigheid en hoog jodiumgehalte. Het betreft hier vooral het gebied ten zuiden van Alicante. Niet voor niets is een van de beste reumatologen van Europa gehuisvest in de palmenstad Elche.

Door het bergachtige achterland wordt de zuidkant van de Costa Blanca beschermd tegen slechte weersinvloeden, waardoor de temperaturen het gehele jaar aangenaam zijn. Onder andere de lage luchtvochtigheid en de aanwezigheid van zoutmeren en brede stroken dennenbos dragen bij aan het gezonde klimaat. En wat dacht u van de geneeskrachtige modder- en zoutbaden in San Pedro del Pinatar, waar menige Spanjaard regelmatig heen gaat voor een gratis kuurtje. of een dagje naar een van de kuurbaden in Archena of Fortuna?

Vegetatie
U kunt hier eindeloos wandelen over de witte stranden met de imposante palmbomen. Ook heeft menig stad een palmentuin; Elche is er zelfs beroemd mee geworden. Maar naast de palmen zijn het voornamelijk de enorme plantages die de vegetatie overheersen.

Het zuidelijk deel van de Costa Blanca heet niet voor niets de fruitschuur van Spanje. De wereldberoemde Valenciaanse sinaasappels en citroenen komen er vandaan, maar ook allerlei andere fruitsoorten, zoals perziken, nectarines, mandarijnen en kiwi's. Ook olijven groeien hier in overvloed, en hebt u die uitgestrekte akkers met artisjokken, broccoli, paprika en asperges wel eens gezien?

Toch is dit gebied vooral bekend vanwege zijn overheerlijke visspecialiteiten. De grootste visvloot van Spanje in Santa Pola vist de Middellandse Zee af, op zoek naar de allerbeste producten die er te vangen zijn, en heeft ook de modernste visafslag van Europa, die bekend staat als de afslag waar je moet zijn voor gamba's, kreeft en krab.

Gastronomie
Spanjaarden houden van gezelligheid en dat komt onder andere tot uiting in het gezamenlijk buitenshuis eten. Vaak met de hele familie, vrienden en kinderen blijven ze soms tot 's avonds laat gezellig tafelen. Spanje kent niet voor niets het grootste aantal restaurants per hoofd van de bevolking in Europa. De traditionele restaurants serveren meestal gerechten van plaatselijke producten.

De alom bekende paella wordt in bijna alle restaurants geserveerd, maar smaakt overal weer anders. Ook moet u de overheerlijke gazpacho eens proeven op een warme dag. Wilt u in de namiddag iets bestellen voor de kleine trek, dan kunnen wij u de diverse soorten tapas aanbevelen.

Sport
Voor sportieve mensen valt er in deze regio genoeg te beleven. U kunt kiezen uit alle mogelijke vormen van watersport. Zo zijn er duikclubs in onder andere Santa Pola, Alicante, Quesada en La Manga, en kunt u naar hartelust tennissen op een van de vele tennisbanen.

 

Ook kunt u in vele plaatsen paardrijden, zijn er mountainbikeroutes uitgezet en kunt u heerlijk wandelen in de bergen.

De meest favoriete sport in deze omgeving is natuurlijk golfen. Er is al een groot aantal golfbanen in deze regio en er worden ieder jaar enkele nieuwe banen met de meest geavanceerde technieken aangelegd.

U kunt onder andere terecht op de internationale Real Golfcourse of Campoamor, Las Ramblas en Villamartin, de gemoedelijke baan in Ciudad Quesada en de onlangs geopende baan in Algorfa. De komende jaren komen daar nog eens bij: Alenda Golf, Albatera Golf en Altorreal Golf. U begrijpt dat wonen bij een van de nieuwe golfbanen momenteel erg populair is. Gelukkig beschikken wij over diverse golfprojecten waar wij u graag over informeren.

De SpanjeMakelaar - Veemarktstraat 99 - 9724 GC - Groningen - 050-5259775 - Bel mij